Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Desert Flower


Το "λουλούδι της ερήμου"  που παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους είναι μια ταινία που σάς συνιστώ ανεπιφύλακτα να δείτε.
Βασίζεται στην αυτοβιογραφία της  Waris Dirie, [την υποδύεται η Liya Kebede] της Σομαλής που μετανάστευσε κακήν-κακώς από τη χώρα της  για να γλιτώσει από τη μισογυνιστική βαρβαρότητα που επικρατεί εκεί, [ενώ ήταν μόλις 13 χρονών, έπρεπε να παντρευτεί έναν πολύ γηραιότερο άντρα]  και κατέφυγε στη Βρετανία.
Βέβαια κι εκεί αντιμετώπισε τα γνωστά προβλήματα ρατσισμού που υφίστανται ιδίως οι μαύροι μετανάστες, όσο και την καταπίεση των συμπατριωτών της όταν προσπάθησε να αντιδράσει στο αποτρόπαιο έθιμο του ακρωτηριασμού των γυναικείων οργάνων που υφίστανται, χωρίς αναισθητικό ή αποστείρωση,  χιλιάδες κοριτσάκια ανά την υφήλιο (κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες στη βόρεια και κεντρική Αφρική, παρότι δεν αναφέρεται πουθενά στο Κοράνι)  για να μη θεωρηθούν ...πόρνες!
Όταν δούλευε ως καθαρίστρια σε ένα ταχυφαγείο στο Λονδίνο, την εντόπισε ο σπουδαίος φωτογράφος Terence Donovan, και σε λίγο καιρό η Γουόρις έγινε διάσημο φωτομοντέλο!
 
Η Γουόρις έχει εγκαταλείψει πια το επάγγελμα του φωτομοντέλου  και δουλεύει ως ειδική πρέσβυς των Ηνωμένων Εθνών προσπαθώντας να βοηθήσει στην εξάλειψη του φρικτού αυτού εθίμου.

Η Αμερικανίδα Sherry Horman, που ζει από το 1966 στη Γερμανία, γύρισε μια καλοστημένη ταινία της οποίας το μεγάλον προσόν δεν είναι μονάχα το πολύ συγκινητικό και αληθινό σενάριο αλλά και η πολύ καλή σκηνοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: