Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Dark matter


Mια μελαγχολική ταινία για τον κόσμο των ερευνητών στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Πίσω από τη βιτρίνα της ελευθερίας στην έρευνα, του σεβασμού των απόψεων των νεότερων επιστημόνων, η γκρίζα εικόνα της καθηγητικής αυθαιρεσίας, του τύραννου διευθυντή του τμήματος, της γκετοποίησης των αλλοδαπών σπουδαστών.
Ο νεαρός  Liu Xing (Liu Ye), μαθηματική διάνοια, καταφθάνει στην Αμερική γεμάτος όνειρα για να κάνει διδακτορικό με επιβλέποντα το διάσημο καθηγητή αστροφυσικής Jacob Reiser (Aidan Quinn).
Η εμμονή όμως του φοιτητή με τη "σκοτεινή ύλη", η οποία πιστεύει πως ειναι η ουσία που διαμορφώνει το σύμπαν, τον φέρνει σε σύγκρουση με τον καθηγητή του, διότι δε συμμορφώνεται με το δικό του μοντέλο.
Έτσι ο Ράιζερ καθυστερεί το διδακτορικό του, πιέζοντας ουσιαστικά το φοιτητή να ασχοληθεί με ότι αυτός του υποδεικνύει.
Η μόνη που προσπαθεί να τον στηρίξει είναι η  μεσήλικας Joanna Silver (Meryl Streep), αλλά δε φαίνεται να καταφέρνει να βγάλει το Λίου από τη μοναξιά του και τις έμμονες ιδέες του.
Εν τω μεταξύ, τίποτε δεν πάει καλά στην κοινωνική ζωή του Λίου. Η ξανθιά Αμερικάνα που ερωτεύεται δεν του δίνει και πολύ σημασία, οι γονείς του περιμένουν πώς και πώς να πάρει το πτυχίο του και να τους καλέσει κι αυτούς στη γη της επαγγελίας...
 Η ταινία του σκηνοθέτη Chen Shi-zheng είναι εμπνευσμένη από τη βιογραφία του 28χρονου διδάκτορα φυσικής Gang Lu, ο οποίος το 1991 σκότωσε πέντε άτομα της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσα στο κτήριο του τμήματος Φυσικής & Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Iowa, πριν να αυτοκτηνήσει.

Η ταινία απέσπασε το 2007, το βραβείο Alfred P. Sloan Prize, το οποίο απονέμεται σε ταινίες με θέμα τις επιστήμες ή τη τεχνολογία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: