Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Auf der anderen Seite








Η ταινία αυτή του 2007 προβλήθηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο “Η άκρη του ουρανού”, τουρκικός τίτλος “Yaşamın Kıyısında”.

Μετά το υπέροχο Soul kitchen
που είδα τις προάλλες, θα δω βέβαια οποιαδήποτε ταινία που σκηνοθέτησε ο Fatih Akin.
Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν τα ενημερωμένα βιντεάδικα, γιατί δεν τις είχα δει στη μεγάλη οθόνη.

Ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός σκηνοθέτης πετυχαίνει να γυρίσει
βαθιά συγκινητικές ταινίες, χωρίς όμως να γίνεται κραυγαλέος. Κρίνει τα γεγονότα χωρίς να κατακρίνει ή να νουθετεί. Η ματιά του ήρεμη και ρεαλιστική, μας παρουσιάζει τελείως αληθοφανείς ιστορίες απλών ανθρώπων που μπλέκονται από τη μοίρα σε περίεργες καταστάσεις.

Στην ταινία “Η άκρη του ουρανού”
ο Αλί, συνταξιούχος Τούρκος εργάτης στη Βρέμη της Γερμανίας, ερωτεύεται την επίσης Τουρκάλα πόρνη Γιετέρ και της προτείνει να παρατήσει τον οίκο ανοχής και να μείνει μαζί του. Η Γιετέρ, τρομοκρατημένη από τις απειλές δυο μουσουλμάνων συμπατριωτών της και δελεασμένη από την οικονομιή προσφορά του Αλί να της δίνει όσα θα έβγαζε στο πορνείο, δέχεται και μετακομίζει σπίτι του. Ο Αλί παθαίνει καρδιακή προσβολή μετά από ένα γερό μεθύσι με ρακί και στο νοσοκομειο του συμπαραστέκονται τόσο ο γιος του Νεγιάτ, ο οποίος διδάσκει γερμανική φιλολογία στο πανεπιστήμιο, όσο και η πόρνη.
Όταν ο Αλί επιστρέφει σπίτι, υποπτεύεται πως κάτι τρέχει μεταξύ του γιου του και της Γιετέρ, και λόγω της ζήλιας του την χτυπάει και η δυστυχισμένη Γιετέρ χτυπάει κάπου και σκοτώνεται. Ο Αλί καταλήγει σε γερμανική φυλακή, ο δε γιος του ταξιδεύει στην Τουρκία, παρατάει την πανεπιστημιακή του θέση, αγοράζει ένα γερμανικό βιβλιοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη, και προσπαθεί να βρει την κόρη της μακαρίτισσας Γιετέρ, την Αϊτέν, για να τη βοηθήσει οικονομικά, λόγω των τύψεων που τον κυνηγούν επειδή ο πατέρας του -έστω και σε μια κακή στιγμή- άθελά του σκότωσε τη μάνα της.
Η Αϊτέν όμως έχει μπλέξει σε μια εξτρεμιστική φιλοκουρδική οργάνωση, και σε μια διαδήλωση κλέβει το πιστόλι ενός μυστικού αστυνομικού και το κρύβει σε κάποια στέγη καθώς καταφέρνει να ξεφύγει από την καταδίωξη. Φοβούμενη τη σύλληψή της, μιας και όλες οι φίλες της συλλαμβάνονται μετά από έφοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμά τους, καταφεύγει στη Γερμανία όπου προσπαθεί μάταια να βρει τη μητέρα της, γιατί νόμιζε πως δούλευε σε εργοστάσιο παπουτσιών.
Άφραγκη καθώς είναι, καταφεύγει για φαγητό στη φοιτητικη εστία, και γνωρίζεται με μια Γερμανίδα λεσβία, τη Λότε, η οποία την ερωτεύεται και της προσφέρει διαμονή και φαγητό, παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας, της Σουζάνας, η οποία φοβάται τα μπλεξίματα με παράνομους μετανάστες. Σε κάποιο έλεγχο της τροχαίας, η Αϊτέν πανικοβάλλεται και το βάζει στα πόδια, αλλά συλλαμβάνεται αμέσως και προσάγεται σε δίκη. Παρότι η Λότε της βάζει καλό δικηγόρο, το δικαστήριο δεν της προσφέρει άσυλο, με τη δικαιολογία πως η Τουρκία λόγω των ενταξιακών της σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι επικίνδυνη χώρα για τους πολίτες της. Η Αϊτέν βέβαια συλλαμβάνεται αμέσως μόλις φτάνει στην Τουρκία.
Η Λότε την αναζητεί απεγνωσμένα στην Κωνσταντινούπολη, και καταλήγει να νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι του βιβλιοπώλη πλέον Νεγιάτ. Επισκέπτεται την Αϊτέν στη φυλακή, όπου αυτή της ζητάει να πάει να βει το κρυμμένο πιστόλι. Η Λότε κάνει ό,τι της ζήτησε η φίλη της, αλλά στην επιστροφή, της επιτίθενται κάτι αλητάκια και της βουτάνε την τσάντα με το όπλο. Τα καταδιώκει και όταν τα βρίσκει σε μια αλάνα, αυτά πανικοβάλλονται, την απειλούν με το όπλο και την πυροβολούν στα κουτουρού για εκφοβισμό σκοτώνοντάς την κατά λάθος!
Η μητέρα της Σουζάνα φτάνει στην Τουρκία για να μάθει το πώς συνέβη το τρομερό συμβάν και καταλήγει να νοικιάζει το ίδιο δωμάτιο με την κόρη της στο διαμέρισμα του Νεγιάτ. Επισκέπτεται τη φυλακισμένη Αϊτέν που της ζητάει κλαίγοντας συγχώρηση, και της ανακοινώνει πως θα τη βοηθήσει με κάθε μέσο, όπως θα έκανε η κόρη της.
Η ταινία τελειώνει με τη συμφιλίωση πατέρα και γιου, μετά από προτροπή της Σουζάνας.

Πρωταγωνιστούν:
Baki Davrak (Nejat Aksu)
Nursel Kose (Yeter Ozturk)
Hanna Schygulla (Susanne Staub)
Tuncel Kurtiz (Ali Aksu)
Nurgul Yesilcay (Ayten Ozturk)
Patrycia Ziolkowska (Lotte Staub)

σενάριο στα γερμανικά, τουρκικά και αγγλικά:
Fatih Akin
διευθυντής φωτογραφίας:
Rainer Klausmann

Η ταινία πήρε βραβείο σεναρίου στο 60ο φεστιβάλ των Κανών, γυρίστηκε στη Βρέμη, Αμβούργο και Κωνσταντινούπολη. Οι χαρακτήρες του έργου μιλούν, όπως γίνεται και στην πραγματικότητα υπό παρόμοιες συνθήκες, τρεις γλώσσες.

διαφημιστικό της ταινίας
http://www.youtube.com/watch?v=i8rhDyhIloM

κριτική στους New York Times
http://movies.nytimes.com/2008/05/21/movies/21heav.html?ref=movies


σταλινικο-φοβικές συμβουλές περί των "παγίδων & σκοπιμοτήτων" που περιέχει η ταινία μπορείτε να απολάυσετε μόνο στο μοναδικό "Ριζοσπάστη" της 13/2/2008
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=4418067

Δεν υπάρχουν σχόλια: