Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Agora





Η ταινία αυτή του 2009 που έκανε πρεμιέρα την 28/1/2010 στην Ελλάδα, θα έπρεπε να λεγόταν μάλλον Υπατία (Rachel Weisz), αλλά ο σκηνοθέτης προτίμησε τον τίτλο "Αγορά", μάλλον για να δείξει πως ο μαρτυρικός θάνατος της μεγάλης μαθηματικού και φιλοσόφου του 4ου μ.Χ. αιώνα στα χέρια του χριστιανικού όχλου της Αλεξάνδριας, οφείλοταν περισσότερο στη σύγκρουση μεταξύ του επίσκοπου Κύριλλου, και του Ορέστη, του έπαρχου της πόλης.
Ο Alejandro Amenábar σκηνοθέτησε μια ταινία, όσο το δυνατόν πιο πιστή στα ιστορικά γεγονότα [1, 2, 3, 4], αν και για τις ανάγκες της ταινίας προσθέτει και λίγο μελό, τονίζοντας τον έρωτα τόσο του έπαρχου Ορέστη (Oscar Isaac) όσο και του ασήμαντου δούλου της Davus (Max Minghella) προς το πρόσωπό της.
Πολύ σωστή νομίζω πως ήταν η απόφαση του σκηνοθέτη να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η Υπατία είχε ως μέγιστο μέλημά της την αναζήτηση της αληθινής επιστημονικής γνώσης, χωρίς να συμβιβάζεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, γεγονός που οδήγησε βέβαια στην αποτρόπαια δολοφονία της από τα αγράμματα φανατισμένα υποχείρια του επίσκοπου Κύριλλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον περίφημο πίνακα "Η σχολή των Αθηνών" (του 1511) του Ραφαήλ, η μόνη γυναίκα ανάμεσα στους σοφούς φιλοσόφους είναι η Υπατία.

Σημειωτέον ότι το ισπανικό καθολικό παρατηρητήριο δυσφήμησης του χριστιανισμού [6] θεωρεί πως "η ταινία προωθεί το μίσος εναντίον των Χριστιανών μέσω ψευδών κλισέ εναντίον της εκκλησίας', στη δε Ιταλία ακόμη δεν έχει βρεθεί εταιρία διανομής του έργου! [7, 5]


διαδικτυακή βιβλιογραφία:

1. Hypatia (Encyclopaedia Romana)
http://penelope.uchicago.edu/~grout/encyclopaedia_romana/greece/paganism/hypatia.html
2. The Life of Hypatia by John, Bishop of Nikiu, from his Chronicle 84.87-103
http://cosmopolis.com/alexandria/hypatia-bio-john.html
3. The Life of Hypatia by Socrates Scholasticus, from his Ecclesiastical History
http://cosmopolis.com/alexandria/hypatia-bio-socrates.html
4. The Life of Hypatia from Damascius's Life of Isidore, reproduced in The Suda Translated by Jeremiah Reedy
http://cosmopolis.com/alexandria/hypatia-bio-suda.html
5. άρθρο για την ταινία στην αγγλόφωνη wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Agora_(film)#cite_note-6
6. Observatorio Antidifamación Religiosa (OADIR)
http://www.oadir.org/index.php?option=com_content&task=view&id=15&Itemid=33
7. LA STAMPA 7/10/2009 Il film che l'Italia non vedrà.
http://www.lastampa.it/_web/CMSTP/tmplrubriche/giornalisti/grubrica.asp?ID_blog=124&ID_articolo=730&ID_sezione=&sezione=

Δεν υπάρχουν σχόλια: