Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Eden à l'Ouest




Ο "Παράδεισος στη Δύση", μια ταινία του Κώστα Γαβρά (σκηνοθεσία και σενάριο) που προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2009, αλλά ήδη κυκλοφορεί σε βίντεο.
Η ιστορία ενός λαθρομετανάστη που ονειρεύεται να φτάσει στη γη της επαγγελίας, που γι' αυτόν είναι η Γαλλία, μιας και ξέρει λίγα γαλλικά και ελπίζει πως θα προσληφθεί στο θίασο ενός θαυματοποιού που έχει συναντήσει.
Αφού γλιτώνει τον πνιγμό, όταν πηδάει από το πλοίο στη θάλασσα, καταλήγει σε ένα ελληνικό πολυτελές ξενοδοχείο, όπου παριστάνει κατ' αρχάς τον υπάλληλο, μέχρι που καταλήγει στις αγκάλες μεσήλικης γερμανίδας με φαντασιώσεις για ερωτικές περιπέτειες με τεκνό. Η σχέση αυτή τον βοηθά να ταξιδέψει στην Ιταλία και από εκεί με νταλίκα, που οδηγούν ομοφιλόφιλοι που τον λιγουρεύονται, καταλήγει επιτέλους στη Γαλλία.
Φυσικά καταδιώκεται από την αστυνομία, αλλά στέκεται συνεχώς τυχερός, μιας και στο δρόμο του βρίσκονται πάντοτε διάφοροι που θέλουν να τον βοηθήσουν.

Ενδιαφέρουσα ταινία για το μεγάλο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, θέμα όμως που η ταινία χειρίζεται αρκετά επιδερμικά, απλώς παρακολουθώντας ντοκιουμενταρίστικα τις περιπέτειες του νεαρού
με το λαγοπόδαρο στη τσέπη.
Για ταινία του Γαβρά σίγουρα περιμέναμε κάτι πιο ουσιαστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: