Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Avatar



Δεν είδα την ταινία μόνο λόγω του ότι είναι 3-D. Είχα δει παλιά Το ταξίδι στο κέντρο της γης, και μου είχε φύγει κάπως η περιέργεια. [Ναι καμία συζήτηση. Αξίζει να δώσεις 12 ευρώ για να δεις την ταινία τρισδιάστατα]. Πήγα κυρίως διότι ο James Cameron είναι ένας μετρ της επιστημονικής φαντασίας. Και στη συγκεκριμένη ταινία, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι το σενάριο κι η σκηνοθεσία. Δηλαδή ο Cameron. Και στα δύο παίρνει για άλλη μια φορά άριστα.
Ας μην κρυβόμαστε. Οι ηθοποιοί θα μπορούσαν να ήταν καρτούν. Εξ άλλου οι Sigouιrney Weaver, Zoe Saldana, Sam Worthington, Michelle Rodriguez κτλ. δεν είναι και τίποτε σπουδαίοι ηθοποιοί. Ούτε που χρειάζεται άλλωστε, σε ένα έργο όπου η τεχνολογία & το ταλέντο του σκηνοθέτη είναι το παν.
Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Πειστικό, φαντασμαγορικό, συγκινητικό.
Και η υπόθεση; Και πάλι η πένα του Cameron κάνει το θαύμα της και μας χαρίζει μια αρκετά πρωτότυπη πλοκή:
Ο Jake (Sam Worthington), ένας ανάπηρος πεζοναύτης έχει το κουράγιο να πάρει μέρος σε μια επικίνδυνη αποστολή στον πλανήτη Πανδώρα, τον οποίον οι γήινοι έχουν καταλάβει για να αποκτήσουν ένα πανάκριβο ορυκτό. Καταστρέφοντας όμως τον κοινωνικό ιστό των αυτόχθονων Νάβι.
Ο γενναίος δεκανέας χαρίζει λοιπόν τον εαυτό του σε ένα άβαταρ με τη μορφή Νάβι για να μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρωποειδών και να τους πείσει να συνεργαστούν με τους γήινους κατακτητές. (Ο ίδιος βέβαια κερδίζει σε αντάλλαγμα το χάρισμα της αρτιμέλειας, τουλάχιστον όση ώρα υπάρχει ως ανθρωποειδές. Το ανθρωπινο σώμα του διατηρείται μέσα σε μια ειδική κάψουλα, και ανά πάσα στιγμή μπορούν οι τεχνικοί να τον αφυπνίσουν, οπότε ο Jake ξαναεπισκέπτεται το σώμα του, το δε Νάβι άβατάρ του πέφτει σε ύπνωση, όπως ακριβώς προηγουμένως το ανθρώπινο σώμα του όσο αυτός ζούσε ως άβαταρ!). Το δόλιο σχέδιο όμως της εταιρίας εξόρυξης χαλάει όταν ο Jake γοητεύεται από την Neytiri (Zoe Saldana) και μαθαίνει να φέρεται ως Νάβι. Αντιλαμβάνεται έτσι την ανωτερότητα του εξωγήινου αυτού είδους και...

Λεπτομέρειες για την ταινία στο άρθρο του Joshua Davis στο περιοδικό Wired
James Cameron’s New 3-D Epic Could Change Film Forever
και μην ξεχάσετε να δείτε και τα σχετικά βίντεο και εικόνες που εξηγούν το επίτευγμα των απίστευτα μαγικών εφέ (ειδική κάμερα για τα γυρίσματα, οθόνες στους κινηματογράφους, καλής ποιότητας γυαλιά κτλ.) που χαρίζουν στο θεατή όχι απλώς μια ψευδαίσθηση, αλλά τη δυνατότητα να νιώσει στα σωθικά του πώς είναι να ζεις σαν Νάβι στον ιδιόρρυθμο αυτό πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: