Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

2012





Όσοι έχουν δει άλλες ταινίες του Roland Emmerich (Μέρα ανεξαρτησίας, Η μεθεπόμενη ημέρα, Γκοτζίλα) καταλαβαίνουν περί ποίας ταινιας πρόκειται. Περιπέτεια που σε κρατάει βιδωμένο στην καρέκλα, καταιγιστικός ρυθμός ανεπάντεχων συμβάντων, καταστροφές απρόσμενων διαστάσεων... με λίγα λόγια, το τέλος του κόσμου σύμφωνα με την αποκάλυψη κατά τους μύθους των Μάγια!
Όλα ξεκινούν με την επομπή νετρίνων από τον ήλιο που καταλήγει σε τρομακτική υπερθέρμανση του πυρήνα της γης (που πληροφορείται ο μαύρος Αμερικανός γεωλόγος Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor, και ειδοποιεί αμέσως τα κατάλληλα πρόσωπα στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ. Είναι ήδη όμως πολύ αργά για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του πλανήτη. Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν όταν μέσα σε ελάχιστο χρόνο μετακινούνται ολόκληρες τεκτονικές πλάκες; Ακολουθούν φοβεροί σεισμοί, κατολισθήσεις, κολοσδιαία ρήγματα...
Ε, καλά. Ευτυχώς που υπάρχει ο Jackson Curtis (John Cusack), ένας αποτυχημένος συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας που προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του - και να διασώσει το κύρος του ταυτόχρονα γιατί η γυναίκα του τον έχει χωρίσει- καταφέρνει να σώσει μία από τις κιβωτούς που έχουν άρον-άρον φτιαχτεί για να σώσουν τους ελάχιστους τυχερούς του ανθρώπινου είδους (ανάμεσα σ' αυτούς τη βασίλισσα της Αγγλίας και τα κανίς της)!
Η έξυπνη σκηνοθεσία και τα εκπληκτικά ειδικά εφέ καταφέρνουν να κάνουν την παρατραβηγμένη αυτή ιστορία οριακά πιστευτή.

Πολλοί θεατές όμως θορυβήθηκαν τόσο πολύ από τις προφητείες αυτές, που η NASA αναγκάστηκε να βγάλει ειδική ανακοίνωση για το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21/12/2012.
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html
Όχι, δεν πρόκειται να επέλθει η καταστροφή του κόσμου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο πλανήτης μας τα έχει καταφέρει μάλλον καλά τα τελευταία τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Κανένας φανταστικός πλανήτης ονόματι Νιμπίρου δεν πρόκειται να προσκρούσει στη γη. Ούτε προβλέπεται κάποια ευθύγραμμη παράταξη πλανητών για τις επόμενες τουλάχιστον δεκαετίες.
Ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι κάποια πρόσκρουση μεγάλου μετεωρίτη, αλλά ο τελευταίος έπεσε πριν 65 εκατομμύρια χρόνια, η δε NASA έχει ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης τέτοιων υπαρκτών κινδύνων και δημοσιεύει καθημερινώς τα επιστημονικά ευρήματα στο NEAR EARTH OBJECT PROGRAM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: