Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Public Enemies



O “Δημόσιος κίνδυνος” είναι μια τυπική γκανγκστερική ταινία με θέμα τον
John Dillinger το διάσημο ληστή τραπεζών της δεκατίας του 30 στις ΗΠΑ, τον ονομαζόμενο και “λαγό” (Jackrabbit ) λόγω της φοβερής του ικανότητας να ξεγλιστράει από την αστυνομία και να δραπτεύει από φυλακές.
Η “καριέρα” του όμως (ιδίως όσο ο αριθμός των φόνων ασυνομικών ανέβαινε) ουσιαστικά βοήθησε τις διωκτικές αρχές διότι έκανε επιτακτική την ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης του FBI. Ο ειδικός πράκτορας
Melvin Purvis ανέλαβε την ευθύνη του γραφείου καταδίωξης του δημόσιου κινδύνου Ντίλιντζερ και μετά από μακρόχρονη καταδίωξη κατάφερε να τον εξοντώσει (αφού προηγουμένως είχε εξαρθρωθεί ολόκληρη ησπείρα του). Τον Ντίλιντζερ τον κάρφωσε στο FBI μια γνωστή του Ρουμάνα πόρνη που φοβόταν πως θα απελαθεί, αν δε συνεργαζόταν με το γραφείο ομοσπονδιακών ερευνών.ll;a
Η ταινία προσπαθεί να θίξει και κάποια πολιτικά θέματα (διαφθορά αστυνομίας, διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος, οικονομική ενίσχυση του FBI) αλλά μόνον περιθωριακά. Ο στόχος του σκηνοθέτη είναι μια ταινία καταιγιστικής δράσης.
Η σκηνοθεσία είναι του Michael Mann που φτιάχνει ένα πολύ πειστικό ντοκουμενταρίστικο έργο, με πολύ όμως πιστολίδι, καταδιώξεις, αποδράσεις, ληστείες κτλ. που θα αρέσουν στους λάτρεις του είδους αυτού των ταινιών. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρόκειται για κάποια σπουδαία ταινία, παρά το ότι σκηνοθετικά στέκει καλά.
Το γεγονός πάντως ότι έχουν γυριστεί έξι ταινίες με θέμα τον Ντίλιντζερ πριν από τη φετινή λέει κάποια πραγματα για την εμμονή των Αμερικανών με τους “αστικούς μύθους” τους.

Ο Johnny Depp στο ρόλο του αρχιληστή Ντίλιντζερ,
ο Christian Baleστο ρόλο του πράκτορα Πέρβις
και η Marion Cotillard στο ρόλο της φίλης του γκάνγκστερ
παίζουν πολύ καλά, όσο και... όλοι οι υπόλοιποι “γορίλες” αστυνομικοί ή παράνομοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: