Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

Güz sancisiGüz sancisi ή στα ελληνικά "Πληγές του φθινοπώρου" της Τουρκάλας σκηνοθέτιδας Tomris Giritlioglu
βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τούρκου πολιτικού Yilmaz Karakoyunlu.

Η υπόθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Ο Μπεχτσέτ, άνας άβουλος νεαρός φοιτητής, υποχείριο του ακροδεξιού πατέρα του, είναι μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και προαλείφεται για γαμπρός αρχηγού παρακρατικής τρομοκρατικής ομάδας.
Πρόκειται για άτομο τυχάρπαστο και ουσιαστικά ανίδεο που παίζει το ρόλο μαριονέτας στα χέρια επιτήδειων πολιτικών. Δε διστάζει να καταδώσει αριστερούς συμφοιτητές του και καταλήγει να δει τον αριστερό φίλο του Σουάτ να δολοφονείται μπροστά στα μάτια του από μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης που ανήκει και ο ίδιος! Η αντίδραση του ανούσια. Απλώς καταγγέλει ανωνύμως τη δολοφονία στην αστυνομία , η οποία βέβαια και δεν κάνει απολύτως τίποτε συγκαλύπτοντας τους τραμπούκους.
Ακόμη και η αρραβωνιαστικιά του, η Νεμίκα, κόρη του αρχηγού της παρακρατικής ομάδας, τον σιχαίνεται και του δηλώνει κατάμουτρα πως διαλύει τον αρραβώνα.
Εν τω μεταξύ ο Μπεχτσέτ έχει ξετρελαθεί από τα κάλη Ελληνίδας πόρνης που μένει ακριβώς απέναντι από το διαμέρισμά του και την οποία κρυφοκυτάζει πίσω από τις κουρτίνες, αλλά δεν τολμά φυσικά να μιλήσει γι' αυτό στην αρραβωνιαστικιά του και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Ακόμη και η νεαρότατη πόρνη, η Ελένη, τολμάει να αποδεσμευτεί από τα νύχια της γιαγιάς της που την εξωθεί στην πορνεία, και καταφεύγει στο διαμέρισμα του Μπεχτσέτ, ο οποίος όμως την παρατάει για να συναντήσει τον πατέρα του που κατέφθασε από την επαρχία για να τον μαζέψει να μην τριγυρνάει με μια πόρνη Ελληνίδα!
Είναι όμως η ημέρα που ξεσπάει το καλά οργανωμένο πογκρόμ εθνοκάθαρσης εναντίον των Ρωμιών της Πόλης από το μαινόμενο τουρκικό όχλο...
Ακόμη και ο αρχηγός των τρομοκρατικών βλέπει πως η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και τηλεφωνεί σε κάποιον εκπρόσωπο του βαθέως κράτους της Τουρκίας, εκλιπαρώντας την επέμβαση του στρατού!
Έτσι τελικά ο Μπεχτσέτ προδίδει στην ουσία και την αρραβωνιστικιά του και την αγαπημένη του, αδυνατώντας να υψώσει το ανάστημά του σε οποιονήποτε αντίπαλο.
Πολύ καλές οι ερμηνείες των ηθοποιών, η δε σκηνοθεσία αναπαριστά πειστικότατα τα γεγονότα, τόσο τα πολιτικά όσο και της ερωτικής ιστορίας.
Οι Τούρκοι φαίνεται πως αποφάσισαν να δουν κατάματα την πρόσφατη ιστορία τους και να σχοληθούν με δύσκολα θέματα όπως η εθνοκάθαρση του ελληνικού στοιχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Στη φωτογραφία, η πανέμορφη Beren Saat, η οποία υποδύεται εξαιρετικά το ρόλο της Ελένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: