Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

The last station


"Ο τελευταίος σταθμός" είναι μια βιογραφική ταινία για το τελευταίο έτος της ζωής του Τολστόι [1828-1910], τον οποίον υποδύεται ο Christopher Plummer.
Παρακολουθούμε τα γεγονότα όπως τα βλέπει ο νεαρός γραμματέας του, ο Βαλεντίν Μπουλγκάκοφ [James McAvoy].
O Τολστόι φαίνεται στην ταινία να πείθεται από τον αρχηγό του κινήματος των Τοσλστοϊστών Βλαδίμηρο Χέρτκοφ [Paul Giamatti] να υπογράψει ένα άρθρο στη διαθήκη του, με το οποίο παραδίδει όλα τα έργα του στο ρωσικό λαό ως "κοινό κτήμα" - public domain.
Η γυναίκα του όμως, Σοφία Μπερς [Helen Mirren], αντιτίθεται στην απόφασή του αυτή, η οποία πιστεύει πως είναι αποτέλεσμα της πίεσης που του ασκεί ο "διαβολικός" Χάρτκοφ και προσπαθεί μάταια να του θυμίσει τις υποχρεώσεις του προς την οικογένειά του.
Τελικά ο Τολστόι την εγκαταλείπει για να αφοσιωθεί στη συγγραφή, και ταξιδεύει μέχρι το Αστάποβο, όπου μετά από λίγο πεθαίνει στο σπίτι του σταθμάρχη, όπου είχε βρει προσωρινό κατάλυμα λόγω της επιδείνωσης της αρρώστιάς του.
Η ταινία τελειώνει με τη συνάντηση του Μπουλγκάκοφ με την αγαπημένη του Μάσα [Kerry Condon], την οποία είχε ερωτευτεί κατά την παραμονή του στο κτήμα του μεγάλου συγγραφέα, παραβαίνοντας τον αλλόκοτο όρο που του είχε τεθεί όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του, να μην έχει ερωτικές σχέσεις...

Η ταινία του Michael Hoffman  δε φαίνεται να έχει κάποιο κεντρικό θέμα και  κινδυνεύει μάλιστα με την έμφαση που δίδεται στους τσακωμούς του ζευγαριού και στις υστερίες της κόμισσας να καταντήσει συναισθηματικό μελό.

Μιας και μιλάμε για έργα που δεν υπόκεινται πλέον σε περιορισμούς "πνευματικών δικαιωμάτων", μπορείτε να βρείτε πολλά έργα του Τολστόι, στην ιστοσελίδα του Project Gutenberg
http://www.gutenberg.org/browse/authors/t#a136
τα οποία σήμερα προσφέρονται σε διάφορους μορφότυπους:Generated HTML

EPUB

Kindle

Plucker

QiOO Mobile

Plain Text UTF-8

Δεν υπάρχουν σχόλια: